Transurethrale resectie (TUR)

Een transurethrale resectie kan gebeuren ter hoogte van de blaas (TURB) of van de prostaat (TURP).

1. Trans urethrale resectie blaastumor (TUR Blaas)

Wanneer de uroloog één of meerdere poliepen vaststelt in de blaas zullen deze via een ingreep worden weggenomen. Deze ingreep noemen we een transurethrale resectie van een blaastumor of TURB. Transurethraal betekent dat de operatie via de plasbuis (urethra) wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen dat de tumor wordt weggesneden met behulp van een speciaal instrument (resectoscoop).

Tijdens de operatie brengt de uroloog een buisje via de plasbuis in de blaas en bekijkt de blaas van binnen met een scoop. Daarna brengt hij een instrument naar binnen waaraan een stalen lusje zit dat onder stroom gezet kan worden. Hiermee wordt de tumor laag voor laag afgeschraapt. Hier ontstaat dus een wond in de blaas. Gedurende de operatie wordt de blaas gespoeld zodat al het losgemaakte weefsel naar buiten spoelt. Dit weefsel wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek. Nadien wordt een spoelkatheter (sonde) in de blaas gebracht om de blaas te spoelen. Via deze katheter wordt de blaas gespoeld zodat urine, bloed en bloedstolseltjes weggespoeld kunnen worden.

Soms maakt de uroloog gebruik van blauw fluorescentielicht, Hexvix®. Hierdoor worden kleine letsels, die vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog, roze gekleurd.

BOVEN: met wit licht. ONDER: met blauw fluorescentielicht. Kleine letseltjes worden zichtbaar.

Informatiebrochure TURB

2. Trans urethrale resectie prostaat (TUR Prostaat)

Dit is een ‘kijkoperatie' waarbij, onder verdoving, via de plasbuis een instrument naar binnen gebracht wordt, dat toelaat onder rechtstreeks zicht de prostaatvergroting weg te nemen. Na de ingreep wordt een blaassonde geplaatst die enkele dagen moet blijven zitten en waarlangs de blaas kan gespoeld worden. Na enkele dagen wordt de sonde verwijderd en kan de patiënt terug zelf plassen. Het duurt nog enkele weken vooraleer de wonde binnenin genezen is en blaas en sluitspier terug op elkaar zijn afgestemd.
Doordat de gemaakte holte in de prostaat en de blaas vrij met elkaar in verbinding staan verdwijnt de zaadlozing tijdens het orgasme in de blaas. Dit wordt nadien bij het plassen zonder probleem verwijderd. Het orgasme blijft wel hetzelfde als vroeger. Impotentie ontstaat normaal niet na deze ingreep, urineverlies is zeldzaam. Om dat het buitenste deel van de prostaat (perifere zone) ter plaatse blijft, is er nog steeds een risico op het ontstaan van prostaatkanker.

Informatiebrochure TUR Prostaat